Astrid Sy (1987) is schrijver, historicus, podcastmaker en presentator. Ze is vaste presentatrice van het NTR-geschiedenisprogramma Andere Tijden. In 2022 maakt zij samen met het Rijksmuseum een podcast over de familie Oppenheimer.
Astrid groeit op met een Zweeds-Finse moeder, Nederlandse pleegvader en Senegalese vader. Internationaliteit en diversiteit zijn een belangrijk deel van haar identiteit. Ze studeert Geschiedenis en gaat hierin op in de verhalen uit de Middeleeuwen. Later spitst Astrid zich meer toe op de Holocaust, met name als filmonderzoeker. In de media is Astrid actief om jongeren te onderwijzen over de Holocaust, mensenrechten en moderne conflicten. Dit doet zij onder andere voor School TV (NTR).
Naast haar werk als presentator is Astrid gespecialiseerd in de Holocaust en de Tweede Wereldoorlog. Als onderzoeker werkt ze voor het Nationaal Holocaust Museum. Hiervoor schrijft ze de audiovisuele onderdelen in het museum. Daarnaast ontwikkelt ze de tentooonstellingteksten en scripts. Samen met Studio Noodzaak ontwikkelde Astrid de documentaireserie Project Ongehoord, die zij ook presenteerde. In de 10-delige afleveringen, ontdekken de jongeren verhalen van de Holocaust en reflecteren hierop vanuit hun leven nu. In 2024 maakt zij de serie Ik ben onzichtbaar (2024). Hierin staan kinderen van nu stil bij voorwerpen die Joodse kinderen tijdens de Tweede Wereldoorlog achterlieten.
In 2017 komt het kinderboek De Brieven van Mia geschreven door Astrid uit. In 2021 verschijnt het boek Noem Geen Namen en in 2023 Duiker Doris en het verdwenen vuurtorenlicht. De Glazenwasser van het Rijksmuseum is haar laatst uitgebrachte boek.