Mátyás Bittenbinder

Mátyás Bittenbinder is schrijver en bioloog. Mátyás is regelmatig te zien bij late night talkshows. Daarnaast is hij huisbioloog bij Jeroen van Inkel op NPO Radio 2 en is hij geregeld te zien in Zin in Zappelin en bij Het Klokhuis. Ook is hij opgenomen in de 30-onder-30 talentenlijst, uitgebracht door tijdschrift EW.  

Als jongetje van zeven jaar, tijdens een vakantie in Hongarije, vond Mátyás voor het eerst een slang in het wild. Op slag was hij verliefd en deze liefde voor dieren en planten heeft hem nooit meer losgelaten. Mensen boeien met natuurverhalen is zijn grootste passie. Daarom wordt hij vaak gevraagd voor quotes voor onder andere Editie NL, het NRC en de Volkskrant. In 2023 was Mátyás finalist in De Slimste Mens en in 2024 deed hij mee met het programma Hunted into the Wild 

In het najaar van 2022 is het eerste kinderboek van Mátyás verschenen, genaamd ‘Gif in het dierenrijk’. Samen met onderwijskundig adviseur en kinderboekenschrijver Barend Last, bracht hij dit boek uit. Inmiddels is er in de serie een tweede boek verschenen met de titel ‘Gevaar in het plantenrijk’. In de boeken gaat hem om de spannendste, giftigste en gevaarlijkste dieren en planten, om te laten zien hoe mooi en verrassend de natuur kan zijn.  

Naast dat hij bioloog is, is Mátyás ook promovendus, verbonden aan Naturalis en de VU Amsterdam. Hiervoor doet hij onderzoek naar de wijze waarop slangengif effect heeft op het menselijk lichaam. Dit internationale onderzoek richt zich op het vinden van een manier om het aantal doden als gevolg van slangenbeten te verminderen. Prof. Dr. Freek Vonk en Dr. Jeroen Kool leiden het onderzoek in Nederland. Naast bioloog, schrijver en onderzoeker is Mátyás ook ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds.